Danışanın özel ve profesyonel yaşamda gelişiminin sağlanmasını hedefleyen ve tümüyle güven ve gizlilik esasına dayanan bir süreçtir. Hayatın dinamikleri içinde her an oluşacak yeni olayları kontrol etmek için ve farkındalıklar yaşayıp çözümlere ulaşmak için destek olur. Sadece hayatımıza şekil vermekle kalmayıp artık, profesyonel bir destek ile daha başarılı ve gelecek hayallerine ulaşan bir gençlik inşa etmek de mümkün hale gelecektir.
Hayata farklı pencerelerden bakmak; ancak belli bir tecrübe ve bilgi birikimi sonucunda olabilecek ve bir hayli zaman harcatacak bir süreçtir. Koçluk bu noktada size daha kısa sürede yeni ufaklar açmanızı, kendinizin farkına varıp, kendi kendinizi yönetmeyi sağlayaaktır.
ÖĞRENCİ KOÇLUĞU NEDİR?
Hızla değişen dünyada zamana uyum sağlayıp, hem yenilikleri takip edip hem de başarılı bir eğitim süreci yaşamak hayallerinin gerçek olduğu bir gelecek inşa etmek için bugün artık, tek başına “ders çalışmak” yeterli değildir.
Öğrencilerin kendilerini tanımaları ve kişisel stratejilerini belirleyebilmeleri için profesyonel destek sağlayan koçluk hizmetine ise öğrenci koçluğu denir.
DAHA RAHAT BİR GENÇLİK KEYİFLİ ,MUTLU,BAŞARILI ÖĞRENCİLİK YILLARI İÇİN ÖĞRENCİ KOÇLUĞUNU DENEYİN,GELİN BERABER
GELECEĞİ İNŞA EDELİM.
Koçluk Eğitiminde ilk adım, haddinizi aşmanıza izin vermektir. Bir haritaya baktığınızda onun gerçek araziyi her şeyi ile yansıtmadığını bilirsiniz.Bir rehber, yolunuzu bulmada size ne kadar yardımcı olsa da her şeyi söylemez: Nemli bir sonbahar gününde etrafın nasıl koktuğunu, gökyüzü kara bulutlarla kaplandığında canlı yeşil renklerin nasıl göründüğünü, ne kadar ses olduğunu, otların hızını, ne kadar kesildiğini, asfaltın ne kadar sert olduğunu, çamuru ne kadar içine çektiğini......
Gerçek arazi budur. her birimizin zihin ve vücudumuz hakkında bilebildiği, en iyi ihtimalle harita gibidir. gerçek olandan çok daha zengin olan bir seyir yardımcısı gibi...Ama bazı insanlar, kendi kişisel haritaları gerçeğin ta kendisiymiş gibi davranma eğilimi gösteriyorlar ve sonra zihinlerindeki harita, yaşadıkları gerçeği şekillendiriyor. Bazı yeteneklere ya da niteliklere sahip olduğunuzu düşündüğünüzde veya tersinde bunların sizde eksik olduğunu düşündüğünüzde kendi haritanıza başvurursunuz. ve bunu her yaptığınızda kendi gerçeğinizi de harita haline getirmiş olursunuz. İçsel koçluk, kendi haritanızın size hayatta nasıl yardımcı olacağını, hayatınızı daha da zenginleştirmek için ondan nasıl yararlanacağınızı keşfetmenin yolunu gösterir. Bu biraz, köşesinde "Burada ejderhalar var" yazan eski haritalara benzer. Ya da coğrafya bilgisinin eksik olduğu zamanlarda Kuzey Batı Boğazı´nın var olduğunun farzedilmesine veya sürekli batıya gidince Çin´e ulaşılacağı düşüncesine...İçsel koçluk daha fazla kesin bilgiye ulaşmanıza yardım eder; çünkü bazı sınırlayıcı bölgesel varsayımlarınızı askıya almanıza yardımcı olur ki böylece daha fazlasını merak edip keşfedebilirsiniz.
Bununla beraber, haritaların kendilerine has kullanımları vardır. Yolunuzu bulmak için harita kullanırken, kendiniz hakkında zaten bildiğiniz bir konuyu, herhangi birimizin yapabileceği en heyecan verici türden bir yolculuk için temel olarak kullanabilirsiniz: Yolunuzu belirginleştirebilir ve daha bilinçli bir şekilde takip edebilirsiniz. her ne kadar size ait olsa da şu an için aşina olmadığınız topraklara aşina hale gelebilirsiniz.
Bilincinizin dışında olduğundan, içsel bölgelerinizin geniş bir kısmı size yabancı kalacak.Bunun iki sebebi olabilir. İlki, tecrübelerinizin bazı yönlerine dikkat etmemenizdir. Örneğin, hisleriniz ve rüyalarınız bilincinize çıkabilir ama onun tarafından yaratılmaz. İkinci sebep ise iç bölgelerinizin bazı parçalarına sizin tarafınızdan anında ulaşılamamasıdır. Sanki sizinle ve hafızanız ya da fizyolojik işleyişinizin arasında bir perde varmış gibi,. Fakat bilinçli "siz" i onlara bağlayan kanalları keşfeder ve onlarla bağlantı kurmayı öğrenebilirseniz, bunlar bile sizin için daha ulaşılabilir hale gelir.4
Ülkemizde gün geçtikçe daha sık duyulmaya başlanan koçluk kavramı, kişinin performansını arttırmayı hedefleyen bir metod olarak karşımıza çıkıyor. Yöneticiliğin bir boyutu olarak kurum içinde kullanılabilen koçluk, aynı zamanda danışmanlar tarafından her kesime hitap eden bir hizmet olarak ta sunulabiliyor. Pfizer, Unilever, American Express, Philips gibi dünya devlerinin yöneticileri koçluk metotlarından faydalanıyorlar. İş dünyasında yönetim basamaklarını tırmandıkça kişilerin performansları hakkında aldıkları geribildirim azaldıkça, üst düzey yöneticiler kendilerine yapıcı geribildirim verecek bir koça ihtiyaç duyuyorlar.
Dünyada şirketler yönetici koçluğu hizmeti için yıllık 150.000- 1.000.000 USD´lara kadar geniş bütçeler ayırıyorlar. Bu kadar yüksek yatırıma acaba değiyor mu? Manchester Inc.tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları, fazlası ile değdiğini gösteriyor. Koçluk programlarına yapılan yatırımın geri dönüşü, yapılan ilk harcamanın 5.7 katı olarak bulunmuş. Aynı araştırmaya göre, bu hizmeti alan yöneticilerde de çok olumlu gelişmeler saptanmış.
Koçluk, kişini üzerinde kalıcı bir değişim sağlar. Peki koçluk nasıl işliyor? Herşeyden önce koçluk programları, koç ile danışan arasında güven ve gizlilik gerektiren bir "ortaklık" ilişkisine dayanıyor. Bunun yanı sıra, karşılıklı sorumluluk ve istikrarlı bir çalışma gerekiyor. Koçun üzerinde durduğu konulara dönersek:
* Danışanın güçlü ve gelişmeye açık yönleri ile hedeflerini farketmek,
* Süreçteki temel amaç ise danışanın vizyonunu gerçekleştirmesi için eylem adımlarını belirlemek, performansını arttırmak ve süreç boyunca kendisine ayna tutmasını sağlamaktır.
* Programın işleyişi, koç ile periyodik olarak yapılacak birebir görüşmeler ve her seansın sonunda alınacak kararlara dayanıyor. Her görüşmede bir öncekinin kararları ve danışanın dönem içinde yaptıkları değerlendirilmektedir. Başarılar birlikte kutlanırken, danışanın, hatalardan ders çıkarması ve stratejisini sürekli olarak geliştirmesi sağlanmaktadır.
Galileo´nun bir sözü koçluk süreci için de anlamlı bir yaklaşım sunuyor: "Kimseye bir şey öğretemezsiniz; sadece cevabı kendi içinde bulmasına yardımcı olursunuz".